CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday 29 April 2012

Jenis Menu - A La` Carte


Menu A La' Carte adalah suatu susunan menu dimana setiap makanan yang
dicantumkan pada daftar makanan tersebut disertai dengan harga tersendiri.
Banyaknya jumlah serta jenis makanan yang tercantum pada menu
tergantung pada besar kecilnya restoran (jumlah tempa duduk) dan tigkat atau
golongan dari hotel/restoran tersebut.
Suatu hotel yang tergolong mewah (first class restaurant)
akan menghidangkan makanan yang lebih mahal harganya dan
ditata lebih mewah daripada restoran kelas menengah
atau kelas biasa saja. Walaupun ada perbedaan harga makanan
pada kedua jenis restoran tadi, namun kualitas
makanan harus tetap terjamin baik.


A’la Carte menu mempunyai karakter atau ciri-ciri sebagai berikut:

a. A’la Carte menu mencantumkan daftar makanan selengkapnya yang dapat
disediakan oleh perusahaan tersebut.

b. A’la Carte menu memberi peluang yang cukup luas pada
pelanggan untuk memilih makanan yang sesuai dengan selera mereka.

c. Masing-masing makanan diberikan harga secara terpisah dan tersendiri.
Beban harga yang harus dibayar sesuai dengan harga makanan yang dipesan.

d. Makanan akan dimasak bila dipesan. Dengan demikian setiap pesanan
memerlukan jangka waktu tertentu untuk menunggu hingga makanan
tersebut siap untuk dihidangkan.



Mari belajar jenis-jenis menu dalam next entry ya!
# Jenis-jenis menu ini adalah info tambahan sahaja,
tidak termasuk dalam sukatan matapelajaran.
Sekadar untuk menambah ilmu.

0 Mahu Menambah Idea:

Post a Comment