CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday 9 May 2012

Prinsip & Kaedah Memasak


ADAKAH ANDA MEMASAK DENGAN PRINSIP & KAEDAH YG BETUL??
mari mari kenali prinsip memasak dan kaedah memasak.

PRINSIP MEMASAK
Haba Kering dan Haba Lembab

KAEDAH MEMASAK :

HABA KERING - menggoreng, membakar, dan memanggang
HABA LEMBAB - mengukus, mencelur, mereneh, mendidih, merebus

siapa2 tengah kelaparan bersabarlah melihat makanan2 di bawah ;)


KAEDAH : menggoreng


KAEDAH : membakar




KAEDAH : memanggang *nyum nyum*



KAEDAH : mengukus



KAEDAH : mencelur *jgn terlalu lama sampai over-cooked*



KAEDAH : mereneh



KAEDAH : mendidih




KAEDAH : merebus *biarkan air mendidih dahulu baru masukkan spegehhti*


my dear student,
so lepas ni jgn ada tertukar2 lagi kaedah memasak.
sy akan pastikan apabila masuk ke bilik masakan nanti!
be aware.. hehehe

0 Mahu Menambah Idea:

Post a Comment