ADAKAH ANDA MEMASAK DENGAN PRINSIP & KAEDAH YG BETUL??
mari mari kenali prinsip memasak dan kaedah memasak.
PRINSIP MEMASAK
Haba Kering dan Haba Lembab
KAEDAH MEMASAK :
HABA KERING - menggoreng, membakar, dan memanggang
HABA LEMBAB - mengukus, mencelur, mereneh, mendidih, merebus
siapa2 tengah kelaparan bersabarlah melihat makanan2 di bawah ;)
KAEDAH : menggoreng
KAEDAH : membakar
KAEDAH : memanggang *nyum nyum*
KAEDAH : mengukus
KAEDAH : mencelur *jgn terlalu lama sampai over-cooked*
KAEDAH : mereneh
KAEDAH : mendidih
KAEDAH : merebus *biarkan air mendidih dahulu baru masukkan spegehhti*
my dear student,
so lepas ni jgn ada tertukar2 lagi kaedah memasak.
sy akan pastikan apabila masuk ke bilik masakan nanti!
be aware.. hehehe
0 Mahu Menambah Idea:
Post a Comment